Майстер-клас від Приймак Юлії "Півонії"

12.04.2016 19:07

МК Півонії

Виконала Приймак Юлія

(Кер.Острікова В.В, гурток "Образотворче мистецтво", Харківська обл. Зміївський ЦДЮТ)

Мета: ознайомитись з китайським живописом, розвивати уяву, виховувати шанобливе ставлення до пам’яток далекосхідної культури.

Оснащення: фарба, пензлі, папір;

Китайський національний живопис з’явився дуже давно. Він кардинально відрізняється за матеріалами, технікою виконання від європейського. Сучасні китайські художники і сьогодні дотримуються традицій стародавнього живопису, використовуючи туш, мінеральні та рослинні фарби, наносячи їх на шовк або спеціальний рисовий папір.

Сьогодні ми будемо зображати Хуа-няо (квіти та пта­хи) Для цього жанру є характерними теми рослин (квітів, трави, бамбуку), каменів, птахів. 

Жанр «квіти і птахи» розвивався в загальному руслі китайського живопису, де кожен предмет цінувався не тільки сам по собі, а й як частина цілого світу природи. Велику роль у розвитку жанру відіграла символіка, пов'язана з образами квітів, птахів, плодів і різних предметів.

Так, квітка півонії уособлювала пишність і багатство.

Майстерність художнків, що працювали в цьому стилі, була вражаючою. Гранично точні, швидкі рухи пензля народжували виразні, емоційно насичені лінії та плями.

Смволіка кольору:

На основі вчення про п’ять елементів світу (вогонь, вода, земля, дерево, метал) китайські художники використовують 5 основних кольорів, які вважають зразковими:

Чорний – колір небес, також символізує зиму і північ.

Білий – співвідноситься з золотом, чистотою, осінню і заходом.

Жовтий - асоціюється з землею, праведністю, він вважається найкрасивішим і означає центр Всесвіту.

Синьо-зелений - символізує весну, час, коли все сповнен сили і енергії, також співвідносится з сходом.

Червоний – це радість, свято, літо, південь.

Послідовність виконання роботи:

  1. Намічаємо наш малюнок- тільки якщо ви лише починаєте займатися живописом. Якщо ж у вас є практичні знання- краще малювати без попереднього малюнку, адже відмінність китайського живопису саме в імпровізації.

2. Починаємо проробляти наші квіти. Намагайтеся не просто замалювати пелюстки, а й грати переходом від темного до світлого.  Бутони,що не розпустились - малюємо коричневим.

3. Наступний етап- листя. Використовуємо темно-зелений та чорний. Додаємо гілки.

4. Останній етап - робимо середину квіток та прожилки на листках чорним кольором.

Наша робота готова! Приємної творчості!

Назад