Витинанка. Майстер-клас «Великодні зайці» виконала Пилипенко Аня

12.04.2016 19:08

Витинанка. Майстер-клас «Великодні зайці»

Виконала Пилипенко Аня (12 років)

кер. - Острікова Віра Віталіївна, керівник гуртка «Образотворче мистецтво» Зміївського ЦДЮТ Зміївської районної ради Харківської області

Мета: навчити учнів виготовляти пасхальні композиції, познайомити з технологією «майстер-клас».

Завдання:

1. Ознайомити учнів з новим видом декоративно - прикладного мистецтва «витинанка» та технікою її виготовлення. 

2. Розвивати уміння роботи з папером, окомір, дрібну моторику рук.

3. Виховувати акуратність, культуру праці.

Матеріали: аркуш паперу, кольоровий картон, клей ПВА, пензлик. маленькі ножиці або канцелярський скальпель (макетний ніж, різак); трафарет.

 

        Витинанка - це техніка вирізання з паперу. Даний вид образотворчого мистецтва з'явився в ІХ столітті в Китаї одночасно з винаходом і розповсюдженням паперу.

         На сьогоднішній день техніка «витинанка» дуже поширена. Хто ж не вирізав на Новий рік сніжинки? Дана техніка використовується також

в графічному мистецтві для оформлення книг, плакатів, листівок, календарів і т.п .

Практична діяльність

 

Покрокове виконання виробу:

Сьогодні ми будемо створювати композицію на тему «Великодні зайці»

1. Для початку згинаємо папір навпіл і наносимо наш малюнок (трафарет). Необхідно, щоб всі лінії не з’єднувалися, як при звичайному малюнку, а складалися з окремих елементів.

 

Рекомендації: слабшим учням можна на малюнку зафарбувати простим олівцем області, які потрібно вирізати, щоб було простіше зрозуміти, які саме частини малюнка потрібно видалити.

2. Після того як ви перенесли шаблон на папір, починаємо вирізати акуратно по лінії, прорізати малюнок знизу, вирізаючи по черзі всі деталі.

 

Рекомендації: Не забудьте підкласти під лист килимок для вирізання або фанерку. Вирізаючи, притримуйте аркуш паперу рукою, щоб випадково не порвати малюнок. Вирізати потрібно акуратно і повільно, щоб не відрізати потрібну частину. Якщо ненароком це сталося, не хвилюйтесь, відрізану частину можна приклеїти клеєм.

3. Коли всі деталі всередині шаблону вирізані, потрібно обрізати шаблон по контуру.

 

Після того, як наша витинанка готова, починаємо підбирати фон для неї.

На кольоровий картон приклеюємо нашу витинанку (наносимо клей на ту сторону, з якої вирізали). За основу можна вибрати колір, який вам сподобався.

 

Бажаємо творчих успіхів!

 

 


Назад